Utvalda tränigsprodukter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Bästa chin up bar 2022


Med en bra chin up bar kan du effektivt träna överkroppen hemma. Här presenterar vi de fem bästa modellerna och en köpguide där du kan lära dig mer on chin up bars.

Redaktörens val:


Med en chin up bar, även kallad chinstång, kan du enkelt och effektivt träna hemma. Det är ett av de bästa träningsredskapen för att träna muskulaturen i överkroppen. Det finns olika modeller och det lönar sig att läsa på innan du klickar hem stången. För att göra det lättare för dig att hitta den bästa modellen för dig har vi valt ut fem populära chin up bars i olika prisklasser. I den här köpguiden hittar du även praktiska tips och svar på vanliga frågor.

Vad är en chin up bar?

En chin up bar är en stång som används som redskap för styrketräning. Den sätts oftast upp i dörröppningen med skruvar eller genom att klämma fast den. Stången är ett av de enklaste, men mest använda verktygen för styrketräning.

Hur använder man en chinstång?

När du satt fast din chinstång i dörröppningen är det dags att börja träna med den. Det finns många olika övningar du kan göra, men det vanligaste är att du greppar stången med raka armar och ett pronerat grepp, vilket innebär att du har handflatorna ifrån dig. Du låter benen hänga rakt eller lätt böjda. Därefter drar du dig upp så att din haka är ovanför stången. Sen sänker du ned dig i en kontrollerad rörelse tills armarna är raka igen. Upprepa så många gånger du orkar.

Att tänka på vid köp av en chin up bar

En chinstång är ett enkelt och smidigt träningsredskap som du kan montera upp hemma utan några större svårigheter. Det finns däremot en del att tänka på innan du klickar hem en chinstång för att vara säker på att den passar just dig och ditt hem. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du köper en chin up bar.

Bredden på dörren

Det första du bör göra är att bestämma var någonstans du vill ha din chinstång. Eftersom det är ett träningsverktyg som monteras i en dörröppning så måste du välja vilken. Därefter bör du mäta dörröppningen och jämföra måttet med den chinstång som du planerar att köpa. Var alltid noggrann med att kolla upp om det är möjligt att justera stången efter dörröppningens mått.

Påmonterad eller portabel stång

Du bör fundera på vilken sorts chinstång som du vill ha; en påmonterad eller en portabel. Dessa är de två vanligaste modellerna för hemmabruk.

Den påmonterade stången skruvas fast i dörrkarmen vilket många gillar eftersom det känns stabilt och tryggt. Nackdelen är dock att det blir märken i dörrkarmen samt att det inte är lika lätt att flytta runt den om du önskar.

Den portabla stången är flexibel och behöver inte skruvas fast. Du fäster en portabel chinstång genom att skruva ut den tills stången skapar ett tryck mot dörrkarmen. Den här modellen kan du montera vid behov samt ta med på semestern om du vill. Den här varianten är säker, men det är viktigt att ta i när du skruvar på den.

Båda modellerna anses vara stabila och säkra. Om du väljer en portabel stång är det dock extra viktigt att välja en modell som håller hög kvalitet för att garantera säkerheten. De dyrare kvalitetsmodellerna brukar även vara stabilare.

Kvalitet & Stabilitet

För att kunna göra chins och andra styrkeövningar på stången är det mycket viktigt att den är stabil. Välj därför alltid en stång av hög kvalitet om du vill undvika att den skakar eller riskerar att trilla ned. Samtliga stänger som vi har inkluderat i det här testet håller god kvalitet.

Pris

Pris är ofta en viktig faktor för många konsumenter. Att köpa den billigaste på marknaden är sällan ett bra val när det kommer till träningsredskap eftersom de riskerar att gå sönder snabbt. Billiga och instabila produkter kan även vara farliga att använda om de går sönder under träning. Vi har valt ut modeller i olika prisklasser för att alla ska hitta en som passar deras budget.

Funktionalitet

Du bör också avföra om du vill ha en rak stång eller en som möjliggör flera olika grepp. Fördelen med olika greppalternativ är att du kan träna flera muskelgrupper. En rakstång är ofta enkel att använda.


Redaktionen
Gymutrustning.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel