Få koll på träningen med bästa pulsbandet


Med ett pulsband kan du optimera träningen så att du får ut maximal träningseffekt. Pulsmätning passar också bra för den som inte vill få för hög puls av hälsoskäl. Här berättar vi mer om hur pulsband fungerar och listar pulsbanden som är bäst i test.

Bäst i test
Garmin
HRM-Pro
Omtyckt pulsklocka som kan användas vid alla sorts aktiviteter.
Populär
Polar
H10
Precis pulsmätare från välkända Polar.
Bästa prisvärda
Polar
H9
Prisvärt pulsband som ger mycket för pengarna.
Bäst för simmare
Garmin
HRM-Swim
Pulsband som är särskilt utvecklat för simmare.
Bästa budget
Garmin
HRM-Dual
Perfekt pulsband för löpturen eller på gymmet.
Bäst i test
Bäst i test

Garmin
Garmin HRM-Pro

Omtyckt pulsklocka som kan användas vid alla sorts aktiviteter.

Garmin
Garmin HRM-Pro

Omtyckt pulsklocka som kan användas vid alla sorts aktiviteter.

Produktegenskaper

 • Vikt: 59 gram
 • Bandlängd: 60-142 cm
 • Knappcellsbatteri
 • För löpning, simning och gympass

Produktöversikt

Detta förstklassiga pulsband från Garmin är mycket omtyckt och har fått många fina recensioner från nöjda kunder. Det hjälper dig registrera pulsen vid alla olika typer av aktiviteter som du kan tänkas ägna dig åt; löpning, simning, på gymmet och mycket mer. Pulsdatan förs över i realtid via en ANT+-anslutning och Bluetooth, du kan få den exakta datan konsekvent direkt i din Garmin-enhet eller via träningsappar. Det finns även många träningsmaskiner som är kompatibla med pulsbandet.

Förutom pulsmätning, kan även bandet registrera löpdynamik vilket omfattar markkontakt, vertikal rörelse, vertikal kvot, steglängd med mera. Om du använder pulsbandet när klockan eller telefonen med appen är utom räckhåll, vid exempelvis simning, lagrar bandet pulsdata och för sedan över det till enheten där du kan läsa av dem. Bandet går att justera i längd mellan 60 och 142 centimeter.

Se priser på Garmin HRM-Pro Pulsband med Bluetooth och Ant+


Populär
Populär

Polar
Polar H10

Precis pulsmätare från välkända Polar.

Polar
Polar H10

Precis pulsmätare från välkända Polar.

Produktegenskaper

 • Vikt: 60 gram
 • Kan användas vid simning
 • ANT+- och Bluetooth-anslutning

Produktöversikt

Polar är välkända för sina sportklockor samt puls- och fitnessmätare. I deras sortiment finns modeller för proffs såväl som nybörjare, oavsett vad du behöver kan du vara säker på att Polar har precis rätt modell för dig som hjälper dig att nå dina mål. Pulsbandet H10 är en stor favorit hos många, detta märks inte minst på alla de fina omdömen som den fått. Med den kan du mäta din puls precist oavsett vilken aktivitet du ägnar dig åt.

Pulsbandet är kompatibelt med flertalet sport- och smartklockor, gymutustning och andra trådlösa enheter, dessutom kan bandet vara anslutet till både ANT+- och Bluetooth-enheter samtidigt. Med 5 kHz-överföring kan pulsbandet även användas i vatten.

Se priser på Polar, Pulsbälte H10, Pulsband


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Polar
Polar H9

Prisvärt pulsband som ger mycket för pengarna.

Polar
Polar H9

Prisvärt pulsband som ger mycket för pengarna.

Produktegenskaper

 • Vikt: 21 gram
 • Finns i två olika storlekar
 • Batteritid: 400 timmar

Produktöversikt

Populärt och prisvärt pulsband som kan användas till all slags träning, den mäter pulsen exakt och ger precis data av kaloförbrukning så att du kan maxa din träning. Med ANT+ och Bluetooth kan du ansluta pulsbandet till många olika enheter, dessutom samtidigt. Mätaren är vattenresistent ner till 30 meter och batteritiden räcker i upp till 400 timmar. Textilbältet kan tvättas i maskin och mätaren har en mycket låg vikt på bara 21 gram.

Se priser på Polar H9 HR SENSOR BLE, Pulsband


Bäst för simmare
Bäst för simmare

Garmin
Garmin HRM-Swim

Pulsband som är särskilt utvecklat för simmare.

Garmin
Garmin HRM-Swim

Pulsband som är särskilt utvecklat för simmare.

Produktegenskaper

 • Vikt: 72 gram
 • Vattenklassning: 5 ATM
 • Tål poolkemikalier
 • Greppvänlig design

Produktöversikt

Detta pulsband från Garmin är speciellt framtaget för att användas i vatten, det är därför optimalt för simmare eller för dig som ägnar dig åt triathlon. Remmen har ett riktigt bra fäste och sitter ordentligt även vid väggvändningar. Mätaren lagrar och vidarebefordrar data till kompatibla enheter, även när du befinner dig i vattnet. Batteriet räcker i 18 månader vilket motsvara ungefär tre timmars simning i veckan.

Se priser på Garmin HRM-Swim Pulsmätare - Pulsmätare


Bästa budget
Bästa budget

Garmin
Garmin HRM-Dual

Perfekt pulsband för löpturen eller på gymmet.

Garmin
Garmin HRM-Dual

Perfekt pulsband för löpturen eller på gymmet.

Produktegenskaper

 • Bluetooth-anslutning
 • Vattentålighet: 1 ATM
 • Batteritid: Upp till 3,5 år

Produktöversikt

Garmin HRM-Dual är ett prisvärt pulsband som är anpassat för att användas på gymmet eller under löpturen, det klarar dock av en simtur då mätaren har 1 ATM vattentålighet. Pulsbandet kan via Bluetooth anslutas direkt till din Garmin-klocka eller kompatibla träningsappar som exempelvis Zwift. Den extremt långa batteritiden på upp till 3,5 år gör att du kan träna under lång tid utan att behöva tänka på batteribyte.

Se priser på Garmin HRM-Dual Pulsband med Ant+ och Bluetooth


närbild på ett pulsband som sätts på en kvinna klädd i vit sport-bh

Gör träningen roligare och effektivare med pulsband

Varför behövs egentligen ett pulsband? Självklart går det att träna utan ett pulsband men det finns flera fördelar med att använda ett pulsband:

 • Träningen blir roligare när du får ett kvitto på din ansträngning av passet.
 • Du kan enkelt anpassa träningen till rätt intensitet och minskar därmed risken att träna för hårt eller med för låg ansträngning.
 • Du kan analysera din träning i efterhand och till exempel se i vilken typ av terräng som din puls går upp eller ner.
 • Pulsbandet gör att du kan se hur du successivt förbättrar din kondition.
 • Ger kontroll över att pulsen inte stiger för mycket. Bra för den som inte får träna med för hög puls av hälsoskäl.

Pulsband eller pulsklocka?

Ett pulsband består av ett band som du fäster vid hjärtat när du vill mäta din puls. Pulsbandet har även en enhet som det skickar information till. Ofta består den externa enheten av en klocka som du fäster på armen. Bandet är bekvämt att ha på sig även under svettiga löppass eller andra intensiva aktiviteter. Det går att ha under träningströjan utan att det är märkbart för omgivningen.

En pulsklocka är smidig att använda eftersom det endast kräver att du sätter på dig klockan på armen. Än så länge är dock inte pulsklockorna lika tillförlitliga som pulsbanden. Exempelvis kan de fungera sämre om du blir kall och blodcirkulationen minskar till handleden. Även i racketsporter där du svingar armen snabbt kan pulsklockan ha större felmarginal än pulsbandet. Vid användning av en pulsklocka gäller det därför att hålla sig varm och att fästa klockan på rätt sätt så att den inte rör sig fram och tillbaka på armen.

Välj bland populära varumärken/tillverkare

Det finns flera olika pulsband på marknaden och det finns även olika modeller hos samma tillverkare. Ofta går det att välja mellan enklare modeller med färre funktioner och pulsmätare med mängder av avancerade detaljer. Några av de mest populära varumärkena på marknaden är Polar, Garmin och Suunto.

Det här kan ett pulsband göra

Ett pulsband kan fungera som en träningskompis och coach om du använder den på rätt sätt. Modellerna på marknaden skiljer sig åt i både pris och funktion. De mest avancerade pulsbanden är dyrare men ger dig också mer data. Särskilt för löpare finns det klockor med avancerade funktioner såsom steglängd och kontakttid med marken. Det finns även klockor som fungerar extra bra för simmare. I stort sett alla mer avancerade pulsband ger dig möjligheten att föra över informationen från träningspasset till en dator. På så sätt kan du ladda ner och spara träningspassen på ett enkelt och smidigt sätt.

Så optimerar du träningen med pulsband

Att använda puls som utgångspunkt för träningen passar både för motionärer och elit. För att få optimala träningsresultat behöver träningen vara varierad och bestå av både hårda och lugna pass. Tyvärr är det vanligt att man tar i för mycket på de lugna passen och för lite på de tuffa intervallpassen. Det är här pulsbandet kommer in i bilden. Genom att använda ett pulsband vid varje träningspass blir det enklare att hålla rätt intensitet. En del modeller går att ställa in så att de piper till om du går under eller över den tänkta pulsen.

Olika pulszoner ger olika effekt

Det finns olika sätt att dela in träningen i olika pulszoner på. En generell regel är att konditionen förbättras när träningen sker på cirka 70-80% av maxpuls. För att få reda på sin exakta maxpuls krävs ett speciellt test men de flesta brukar göra en uppskattning. Den allmänna formeln som brukar användas för att räkna ut maxpulsen är 220 minus ålder. Tänk dock på att denna formel inte kommer att stämma för alla. Om du till exempel upplever att det är jättelätt att träna trots att du ligger på en hög procent av maxpuls enligt formeln har du troligen en annan faktisk maxpuls.


Redaktionen
Gymutrustning.se
Innehåll i denna artikel