Bästa roddmaskinen 2024


Vill du göra träningen ännu enklare? I så fall är bästa roddmaskinen för hemmabruk ett väldigt bra alternativ. Med den kan du enkelt träna när du än har lust utan att ens kliva utanför dörren. Det är en minst sagt god investering i din hälsa som kan vara extra bra under pandemitider. Vilken roddmaskin bör man då välja? Vad behöver man tänka på vid köp? I den här köpguiden hjälper vi dig igenom beslutet!

Varför roddmaskin?

Med hjälp av en roddmaskin kan du få en ordentlig konditionsträning. Den stärker hjärta och lungor, så den passar nästan vem som helst. Till skillnad från löpbandet är den dessutom skonsam mot leder och knän. Maskinen tar också mindre plats än andra träningsmaskiner och även inköpspriset är lägre. Därför är den perfekt om vill unna dig lite lyx i form av ett träningsredskap i hemmet.

Aspekter att ta i beaktande

När du tittar på träningsmaskiner finns det flera aspekter att ta i beaktande. De mest grundläggande listas nedan:

  • Design: Tycker du också att det blir roligare att träna med en snygg träningsmaskin? Då är du definitivt inte ensam! Maskinen ska ju dessutom stå någonstans i ditt hem ett bra tag, så en tilltalande modell är givetvis att föredra.
  • Kvalitet: Att köpa en träningsmaskin är en investering. Därför bör hög kvalitet alltid prioriteras, oavsett vilken prisklass du vill satsa på.
  • Storlek: Har du mycket plats i ditt hem? Då spelar maskinens storlek kanske inte så stor roll. Har du däremot lite mindre plats bör du välja en maskin som inte är större än nödvändigt eller som är hopfällbar.
  • Vikt: Träningsmaskinen bör vara stabil, men inte väga alltför mycket. En lättare variant är givetvis enklare att flytta mellan olika platser.
  • Montage: Har du erfarenhet av att montera den här typen av träningsmaskiner? Om inte är det enklare att välja en mer lättmonterad variant. Satsa gärna på en som dessutom har en bra bruksanvisning.
  • Display: Maskinens display bör vara tydlig och enkel att läsa. Föredrar du en större display? En färgdisplay? Fundera på vad som känns bäst.

Aspekterna ovan är antagligen ganska självklara även för dig som inte är så insatt i träningsmaskiner. Något du däremot kanske inte tänker på är aspekterna som följer:

  • Motstånd: Det finns tre typer av motstånd som en maskin kan ha, nämligen luftmotstånd, magnetiskt motstånd och vattenmotstånd. För att generera motstånd använder alltså olika maskiner olika saker. Tänk även på det här när du tittar på olika varianter och kolla upp vilka fördelar och nackdelar de kan medföra.
  • Ljud: Den här typen av träningsmaskin låter en del när du använder den. Frågan är bara hur mycket just din maskin ska låta. Kolla upp vilken ljudnivå olika modeller har innan du bestämmer dig för någon av dem.
  • Garanti: Med tanke på hur mycket en träningsmaskin kostar bör du få garanti på ditt köp. Välja gärna en produkt som kommer med en generös garantitid.

Så väljer du rätt maskin

Att välja rätt maskin är inte helt lätt. Även om man använder flera olika träningsmaskiner på gymmet är det få som har koll på vad som gör en maskin bättre än en annan. Innan du beger dig ut för att göra ett köp bör du fundera på nedanstående frågor:

  • Vilka funktioner vill du att maskinen ska ha? Träningsmaskiner kan vara väldigt enkla, men också minst sagt avancerade. En del har så kallade träningsdatorer där du hittar många olika funktioner. De kan spara information om olika pass, mäta din puls, reglera vilket motstånd du arbetar med och mycket mer. Däremot är det inte helt säkert att du verkligen skulle dra nytta av alla funktioner. Vilka brukar du använda när du tränar på gymmet?
  • Hur ofta tror du att du kommer använda maskinen? Den här frågan är kanske den mest avgörande. Att betala över tiotusen kronor för en maskin med en mängd funktioner är ingen vidare bra idé om den kommer användas sparsamt. Är det däremot så att du är professionell atlet och tjänar ditt levebröd på sport kan en riktigt bra modell givetvis vara värd att investera i.
  • Vad är du villig att betala för rätt produkt? Det finns maskiner i olika prisklasser. De billigaste börjar runt 2 200 kr, medan de dyraste kan kosta över 13 000 kr. De dyrare modellerna kommer med flera funktioner och har bättre prestanda, men fundera över om du verkligen behöver det. Om du inte är extremt insatt i din träning kan en lite billigare variant fungera hur bra som helst.

Redaktionen
Gymutrustning.se
Innehåll i denna artikel