Vilket träningsband är bäst? Vi guidar dig!


Med ett träningsband tränar du effektivt kroppens alla muskler. Det finns en mängd olika band att välja mellan och här får du tips om vilka som är de bästa.

Bäst i test
Abilica
XC TrainingBand Set ECO
Set med träningsband som är allergivänliga.
Bästa TRX-band
TRX
Home2
Populär träningsmetod med band och fästen.
Bästa med handtag
SPRI
3-in-1 Resistance Kit
Justerbart träningsband med handtag.
Bästa i gummi
Let's Band
Power Set Pro
Fem olika band med varierande motstånd.
Bra val
Gymstick
Original 2.0
Träningsband med galsfiberstav som kan användas oavsett träningsnivå.
Bäst i test
Bäst i test

Abilica
Abilica XC TrainingBand Set ECO

Set med träningsband som är allergivänliga.

Abilica
Abilica XC TrainingBand Set ECO

Set med träningsband som är allergivänliga.

Produktegenskaper

 • Allergivänliga
 • Fria från latex
 • Tre olika träningsband
 • Tillverkade i naturgummi

Produktöversikt

Ett träningsset från Abilica som innehåller tre olika sorters träningsband. Ett av banden är tre centimeter bredd och ger ett motstånd från 21,5 till 84 kilo. Det tunnaste bandet är 1,5 centimeter bredd och ger motstånd från 11 till 42 kilo. Det tredje bandet mäter fem centimeter på bredden och ger ett motstånd mellan 7 till 25 kilo. Alla tre band är tillverkade i naturgummi och håller absolut högsta kvalitet, materialet gör dem även allergivänliga.


Bästa TRX-band
Bästa TRX-band

TRX
TRX Home2

Populär träningsmetod med band och fästen.

TRX
TRX Home2

Populär träningsmetod med band och fästen.

Produktegenskaper

 • TRX träningsband
 • TRX ankarfästen
 • Förvaringsväska

Produktöversikt

Home2 från TRX är ett populärt och omtyckt träningskit för hemmet, det är en av Gymgrossistens toppsäljare. När du ska träna med dessa band använder du din egen kroppsvikt som motstånd vilket inte bara gör träningen enkel och effektiv - det är också väldigt skonsamt mot kroppen. Banden kan du fästa på olika ställen, både högt och lågt, för att variera träningen. I köpet ingår även ett medlemsskap i TRX-appen där du får tillgång till olika övningar, tips med mera.


Bästa med handtag
Bästa med handtag

SPRI
SPRI 3-in-1 Resistance Kit

Justerbart träningsband med handtag.

SPRI
SPRI 3-in-1 Resistance Kit

Justerbart träningsband med handtag.

Produktegenskaper

 • Handtag i skumgummi
 • 3 gummiband
 • Olika motståndsnivåer

Produktöversikt

3-in-1 Resistance Kit från SPRI som är det perfekta komplementet eller alternativet till traditionell träning med hantlar och skivstång, speciellt i övningar som rodd och marklyft. Dessutom kan bandet med det elastiska motståndet hjälpa dig att få ut mer av din träning i klassiska övningar som knäböj och armhävningar. Eftersom du kan lägga till och ta bort träningsband precis efter eget tycke kan du variera motståndet väldigt mycket. De olika banden har motstånden medium, tungt och ultratungt.

Se priser på SPRI 3-in-1 Resistance Kit


Bästa i gummi
Bästa i gummi

Let's Band
Let's Band Power Set Pro

Fem olika band med varierande motstånd.

Let's Band
Let's Band Power Set Pro

Fem olika band med varierande motstånd.

Produktegenskaper

 • Fem olika band
 • Tre olika motståndsnivåer
 • Kod till online träning

Produktöversikt

Ett set med fem olika sorters träningsband. Med dessa kan du ägna dig åt all sorts funktionell träning och anpassa motståndet med de olika banden. Banden har tre olika träningsnivåer; lätt, medium och tungt. När du köper detta kit får du även tillgång till online-träning genom en personlig kod.


Bra val
Bra val

Gymstick
Gymstick Original 2.0

Träningsband med galsfiberstav som kan användas oavsett träningsnivå.

Gymstick
Gymstick Original 2.0

Träningsband med galsfiberstav som kan användas oavsett träningsnivå.

Produktegenskaper

 • Glasfiberstav 130 cm lång
 • Mjuka gummihandtag
 • Ett par gummiband i tåligt material
 • Kommer med förvaringsväska
 • Finns i flera olika motstånd

Produktöversikt

Gymstick Original 2.0 är ett innovativt träningsredskap som kombinerar flera olika sorters träning. Designen är som en kombination av en skivstång och träningsband vilket gör att du kan träna alltifrån flexibilitet, styrka, kondition och muskelutthållighet på ett effektivt sätt. Gymstick finns att köpa i fem olika varianter som alla har olika motstånd, de olika nivåerna sträcker sig från 1-10 till 1-30 kilo.


träningsklädd kvinna som tränar utomhus med ett träningsband fäst på en betongvägg

Har du svårt att hitta lust och ork att träna? Du vill ha en stark, fast kropp men när du kommer hem efter jobbet så är motivationen till det planerade träningspasset som bortblåst. Det finns en superenkel lösning som kan vara perfekt för dig. Ett band är ett av de bästa träningsredskapen just för sin enkelhet, lättillgänglighet och effektivitet. Ett träningspass kan du göra utomhus eller inomhus, på kontoret eller i parken. Eftersom banden finns i olika former och de allra enklaste modellerna går ned i fickan så kan du ha "gymmet" med dig överallt.

Vilka olika typer av träningsband finns det?

Det finns oelastiska som det populära TRX -bandet (Total Body Resistance Exercise) som anses vara det allra första i världen. Nu har också de elastiska som är av gummi slagit sig in i branschen. Skillnaden är att med ett oelastiskt band är motståndet din egen kroppsvikt medan motståndet hos gummibanden ligger i graden av elasticitet.

Gummibandet använder du precis som det är genom att dra i båda ändarna. Visst kan du knyta fast även ett elastiskt band i till exempel ett dörrhandtag men det är inte ett måste. Men det oelastiska bandet där din kroppsvikt används måste fästas någonstans och de är något mer avancerade än ett gummiband.

Oelastiska band

En vanlig konstruktion är ett band med ett handtag i vardera änden. Det finns i regel en ögla för foten också. Bandet har en fästanordning som passar på dörrar, stolpar eller liknande. Med ett träningsband av denna typ använder du som sagt helt och hållet din egen kroppsvikt när du tränar. Det gör att du inte är beroende av bandets elastiska motstånd när du kör ditt pass.

Banden är slitstarka och har lång livslängd. Etablerade märken är dyra men det finns billigare kopior som kan vara precis lika bra. För att vara på den säkra sidan så bör du titta efter vilka som är bäst i test innan du bestämmer dig.

Elastiska band

Gummibanden är billigare än de oelastiska men inte lika slitstarka. De finns som enkla, platta band och som tjockare, runda band med handtag i ändarna. De elastiska träningsgummibanden bjuder på motstånd i olika svårighetsgrader. För att hålla kroppen stabil när gummibandet är spänt till max måste musklerna jobba stenhårt. Bra att veta är att gummibandets färg avgör graden av motstånd. De finns i åtta olika färger:

 • Beige - extremt lätt
 • Gul - mycket lätt
 • Röd - lätt
 • Grön - medel
 • Blå - över medel
 • Svart - tungt
 • Silver - mycket tungt
 • Guld - extremt tungt

Vilken typ av band ska du välja?

Vi är alla olika och det som passar den ena fungerar inte alls för den andra. Några trivs med att svettas ymnigt och pressa sig till det yttersta och andra vill ha ett mjukt upplägg med lugna rörelser. Våra fysiska förutsättningar ligger på olika nivåer.

Det kan finnas bakomliggande skäl att ta hänsyn till i din träning som skador eller sjukdom. Gör några test och ta gärna hjälp av en kunnig person som kan hantera träningsband. Du kan prova olika alternativ på ett gym med stort utbud och hitta det som känns som det bästa. Naturligtvis ger träningen så småningom resultat och då kan du höja graderna med tyngre motstånd.

Instabil träning med oelastiska band

Instabil träning är faktiskt något positiv när det gäller oelastiska band. Det stärker stabiliteten i kroppen eftersom musklerna kring lederna drar ihop sig vid instabil träning. Leden håller sig där den ska och du blir stabilare på ojämna underlag.

Träningsgummiband som rehabilitering

Gummiband i rehabiliteringssyfte används flitigt av fysioterapeuternas patientgrupp. De skonsamma rörelserna stärker sakta musklerna vid ledbesvär. Uppbyggandet kan kräva relativt tunga övningar i maskiner som fysioterapeuterna har på kliniken. Alla har dock inte möjlighet att ha ett hemmagym, och då kan man prova i stället motståndsträning utan styrkelyft. Förvånande nog visade det sig att skonsam träning med bara motstånd var ett tillfredställande alternativ till traditionell styrketräning.

Några bra övningar

Nu följer två exempel på bra och enkla övningar du kan göra hemma.

Rodd

Lägg bandet runt fötterna när du sitter på golvet med benen rakt fram. Ta ett tag med händerna och spänn bandet genom att dra ihop skulderbladen. Armbågarna ska vara intill kroppen. För sedan händerna tillbaka mot fötterna och börja om. Gör övningen långsamt.

Knäböjshopp

Sätt bandet runt dina vrister. Stå rakt och stolt med benen i en axelbredd isär. Böj sedan knäna och ha under tiden en axelbredd mellan fötterna. Hoppa sedan utåt med benen och hoppa sen tillbaka. Håll ett gott tempo i denna övningen. Rumpan blir fast och benen starka.

Det är enkla, effektiva och stärkande övningar och det finns många fler. Du kan hitta på egna övningar som passar dig. Motivationen hinner inte blåsa bort när det är så enkelt att plocka fram detta multifunktionella redskap.


Redaktionen
Gymutrustning.se
Innehåll i denna artikel