Vilken träningsbänk är bäst 2024?


Vill du ha möjlighet att träna mer effektivt i hemmet? Då kan en träningsbänk vara en bra lösning. Använd vår köpguide för vägledning och råd och se vilka modeller som är bäst just nu!


Drömmer du om att ha ett eget hemmagym eller har du kanske redan kommit igång med att fixa ett? Med en träningsbänk och ett par hantlar kan du utföra en rad olika övningar, t.ex. enarmsrodd och sittande axelpress. Vi har rannsakat marknaden och plockat ut de bästa träningsbänkarna för 2021, men vilken ska man välja och vilken passar de egna behoven? Det reder vi också ut!

Vad är en träningsbänk?

En träningsbänk är en hårdare dyna placerad på två ben (ofta utfällbara) och som är upphöjd från marken. Med träningsbänken får du ett riktigt bra hjälpmedel till många olika typer av träningsformer och både fysik och träning kan nå helt nya höjder. Att veta vilken träningsbänk man ska välja är dock allt annat än en enkel uppgift. Marknaden är stor och det finns mängder med olika modeller, designer och varumärken att välja mellan. Som om detta inte vore nog finns det även bänkar med olika funktioner och finesser som gör de mer mångfunktionella.

Det första steget i att hitta en bänk som passar dig är att reda ut vad du planerar att använda den till. Ju mer detaljerad du kan vara, desto lättare kommer det också att bli. När du har rett ut detta går du vidare till nedanstående punkter.

  • Kvalitet
  • Maxbelastning
  • Pris
  • Funktioner

Välj en bänk med de funktioner som är viktiga för dig

Träningsbänkar kan komma med alla möjliga typer av funktioner. Du behöver troligtvis inte alla, men för att du ska få ut så mycket av bänken som möjligt är det viktigt att den uppfyller dina behov. En funktion som är mycket uppskattad och bra är hjul. Det kan låta simpelt, men sanningen är att du antagligen kommer flytta runt bänken mer än du tror - och den väger!

Ytterligare en funktion som är mycket populär är ställbara alternativ. Med en ställbar bänk har du möjlighet att få en så bekväm position som möjligt under alla dina träningspass. Det är rekommenderat att du väljer en modell där både rygg och sittdyna kan justeras.

Observera att det är dina behov som styr vilka funktioner du bör satsa på. Det som är bra för en person kanske är helt onödigt för en annan. För den som bor trångt kan det t.ex. vara mycket viktigt med en hopfällbar bänk.

Vilken maxbelastning ska man välja?

Visste du att även träningsbänkar har en maxbelastning? Detta gäller kanske främst de bänkar som är tillverkade av riktiga träningsmärken och som är av mycket hög kvalitet. När man talar om en maxbelastning för en träningsbänk menar man således den maximala vikt som bänken klarar av att "hålla upp". Det inkluderar både utövaren i fråga, inklusive den vikt eller de vikter som används. Låt oss leka med tanken att maxbelastningen ligger på 150 kilo och du själv väger 100. Det innebär att dina vikter inte får väga mer än 50 kilo, eftersom en högre belastning än rekommenderat kan göra så att bänken går sönder. När du ska köpa en träningsbänk är detta således mycket viktigt att ha i åtanke, så att du inte beställer hem en produkt som du inte kommer att ha någon större användning för.

Hitta en prisklass om passar din plånbok

Priset är något som många fastnar lite extra på när det är dags att köpa en träningsbänk, men vi rekommenderar att du inte stirrar dig alldeles för blind på det. Idag kan du hitta bänkar i alla möjliga prisklasser, från en enstaka femhundring och upp till flera tusenlappar. Väljer du det billigaste alternativet får du också räkna med att du får vad du betalar för. Dessa bänkar håller vanligtvis en sämre kvalitet och går sönder snabbare, t.ex. dåliga svetsningar, billigt material eller dålig konstruktion. Om du bara ska använda bänken under en kortare period i livet kan det räcka gott och väl med en billigare modell. Vill du däremot säkerställa att den ska hålla under många år och för många många träningstimmar bör du lägga lite extra pengar för att få den bästa bänken för dina behov.


Redaktionen
Gymutrustning.se
Innehåll i denna artikel