Bästa yogamattan 2024


Är du intresserad av att köpa en yogamatta? Då är du inte ensam. Yoga har blivit allt populärare i västvärlden, inte minst i Sverige. Sporten är lika bra för kroppen som för sinnet och är dessutom riktigt flexibel eftersom den kan utövas varsomhelst. Det enda som behövs är en yogamatta, men hur vet man vilken man bör köpa? Med vår guide blir valet lätt som en plätt!

Bästa yogamattan - olika mattor för olika smaker

Idag finns det mängder med olika yogamattor. Därför är det kanske inte så konstigt att de också skiljer sig åt på flera sätt. Skillnaderna ligger främst i nedanstående aspekter:

  • Storlek
  • Tjocklek
  • Material
  • Yta
  • Design
  • Miljötänk
  • Pris

Storlek

Eftersom vi alla är olika är det självklart att även yogamattor kommer i olika storlekar. En del är längre medan andra är kortare och de kan även variera i bredd. Vi rekommenderar att du väljer en matta som är cirka 10 centimeter längre än vad du är. Då kan du utföra alla yogaställningar på ett bekvämt sätt.

Tjocklek

Yogamattor kommer i olika tjocklekar. Det beror på att vissa yogaställningar kan kännas obekväma om mattan är för tunn, medan andra ställningar kan vara svåra att hålla om den är för tjock. Exempelvis kan det göra lite ont att trycka ner knäna mot en mycket tunn matta. Å andra sidan kan en tunn variant vara enklare att bära med dig när du ska ta dig till dina lektioner eller om du ska resa någonstans. Vilken tjocklek som är bäst beror därför på vilken typ av yoga du utövar. Om du exempelvis föredrar kundaliniyoga eller yinyoga är en tjockare matta att föredra.

Material

I regel tillverkas yogamattor av PVC. Den är en typ av plast, men sammansättningen kan skilja sig markant mellan olika mattor. Skillnaderna har inte så mycket med strukturen att göra, så de syns oftast inte med blotta ögat. Istället handlar det om att vissa gifter kan förekomma i en del av mattorna. Därför är det klokt att kolla upp exakt vad mattan innehåller innan du slår till med ett köp. Läs mer om det här under "Miljötänk".

Yta

Om du har utövat yoga ett tag har du säkert märkt att olika yogamattor kan ha olika ytor. En del är helt släta, medan andra är ribbade. Ytan kan också variera på det sättet att den kan kännas lite klibbig eller vara matt. Det kan påverka både hur bekväm mattan känns, men också hur mycket du glider på den. Om du svettas mycket kan det fungera bättre med en matt, ribbad variant, annars kan en len vara lika bra.

Design

Att olika yogamattor ser olika ut är ganska självklart. De kommer i mängder av olika färger och mönster, så det är bara att välja. Satsa gärna på en som du tycker är snygg och peppande, eftersom en sådan gör dig mer benägen att åka iväg till yogalektionen även under en trist, grådaskig dag. Ett tips är att välja en matta i en stark färg, exempelvis rött, eftersom sådana färger har en energigivande effekt på många människor.

Miljötänk

Som nämnt finns det yogamattor som innehåller gifter. Det handlar oftast om vuklaniseringsämnen eller färgämnen som är skadliga både för dig och för miljön. Om du vill välja en miljövänlig matta bör du avstå från den här typen av alternativ. Oftast är det billigare yogamattor som innehåller gifter, men titta alltid efter innan du väljer. På så vis kan du försäkra dig om att du varken utsätter dig själv eller miljön för skadliga ämnen.

Pris

I valet av yogamatta är även priset av betydelse. Priserna varierar givetvis beroende på produkt och återförsäljare, men de flesta ligger i spannet mellan 250 kronor och 1700 kronor. Billiga mattor kan innehålla gifter, så det är värt att lägga några hundralappar extra på att få en giftfri produkt. Samtidigt bör man inte automatiskt tänka att en billigare produkt är dålig, utan undersök gärna innehållet och låt det styra ditt beslut.

Bästa yogamattan - så väljer du rätt produkt

Nu när du vet lite mer om yogamattor är det dags att välja rätt produkt. Vi rekommenderar att du tänker till lite kring aspekterna nedan:

  • Hur ofta kommer du att använda en yogamatta? Yogar du regelbundet eller någon gång ibland? Är du en dedikerad yogi bör du satsa på en högkvalitativ matta som ger maximal komfort. Skulle du däremot bara vilja yoga några gånger per år kan en enklare variant fungera hur bra som helst.
  • Ska du ha med yogamattan till lektioner eller resor? Om du ofta tar med dig din matta hit och dit kan det vara praktiskt att välja en tunnare variant.
  • Tänk långsiktigt! Ifall du har utövat yoga ett tag och bedömer att du kommer att fortätta med sporten bör du prioritera kvalitet före pris. Det vinner du på i längden!

Redaktionen
Gymutrustning.se
Innehåll i denna artikel