Förbättra konditionen och formen med en airbike


Skaffa dig en airbike för mångsidig och effektiv träning. Vi har tagit fram de bästa modellerna och guidar dig rätt inför ditt köp.

Bäst i test
Master
Airbike XB500
Träna utan onödigt väsen med denna tystgående modell.
Bästa tysta
Schwinn Fitness
Airdyne AD2
Tystlåten och praktisk motionscykel
Bästa lätta
Assault
Airbike Classic
Klassisk airbike som väger lite för ekel hantering.
Bästa prisvärda
Thor Fitness
Airbike
En klassisk airbike till ett humant pris.
Bra val
Titan Life
Warm Up Bike
Lätthanterlig och lättanvänd airbike.
Bäst i test
Bäst i test

Master
Master Airbike XB500 Master

Träna utan onödigt väsen med denna tystgående modell.

Master
Master Airbike XB500 Master

Träna utan onödigt väsen med denna tystgående modell.

Produktegenskaper

 • Vikt: 60 kg
 • Max användarvikt: 160 kg
 • LCD-display
 • 7 program

Produktöversikt

Master är ett företag som funnits sedan 1989 och är en välkänd producent av olika motionscyklar och liknande träningsredskap. Deras målsättning är att tillverka användarvänliga och kvalitativa redskap till humana priser.

XB500 Master är en airbike med högkvalitativa komponenter som gör att cykeln tål även de tuffare träningspassen. Den har ett stort fläktmotstånd som styrs med både armar och ben. Fläkthjulet drivs med hjälp av en rem vilket ger mjuk gång och gör samtidigt cykeln mycket tystare än många konkurrerande modeller. Den tydliga LCD-displayen visar bland annat kaloriförbrukning, distans, hastighet, tid och RPM. Det finns öven möjlighet att koppla ihop exempelvis ett pulsbälte till displayen. För effektiva konditionspass finns det 7 olika förinställda program att välja mellan. Sadeln kan justeras vågrätt från 150 till 193 centimeter.


Bästa tysta
Bästa tysta

Schwinn Fitness
Airdyne AD2

Tystlåten och praktisk motionscykel

Schwinn Fitness
Airdyne AD2

Tystlåten och praktisk motionscykel

Produktegenskaper

 • Vikt: 44 kg
 • Max användarvikt: 113 kg
 • LCD-display
 • Tränar både överkropp och underkropp

Produktöversikt

Schwinn är ett företag som funnits sedan 1895 och är en välkänd producent av olika motionscyklar, träningsredskap och cyklar. Deras målsättning är att tillverka användarvänliga och kvalitativa redskap till humana priser.

Airdyne AD2 är en airbike med högkvalitativa komponenter som gör att cykeln tål även de tuffare träningspassen. Den har ett stort fläktmotstånd som styrs med både armar och ben. Fläkthjulet drivs med hjälp av en rem vilket ger mjuk gång och gör samtidigt cykeln mycket tystare än många konkurrerande modeller. Den tydliga LCD-displayen visar bland annat kaloriförbrukning, distans, hastighet, tid och RPM. Sadeln kan justeras vågrätt enkelt genom att flytta sprinten som håller den på plats.

Se priser på Airdyne AD2


Bästa lätta
Bästa lätta

Assault
Assault Airbike Classic

Klassisk airbike som väger lite för ekel hantering.

Assault
Assault Airbike Classic

Klassisk airbike som väger lite för ekel hantering.

Produktegenskaper

 • Vikt: 47 kg
 • Max användarvikt: 160 kg
 • LCD-display
 • Förinställda program

Produktöversikt

Assault Airbike Classic kommer ge dig utmärkt träning för hela kroppen och passar lika bra för intervallträning som längre distanspass. LCD-displayen är tydlig och lätt att läsa av, i den kan du också välja nåt av de tre förinställda intervallprogrammen. Det finns även möjlighet att göra egna träningsprogram. Det finns kraftiga pegs att vila fötterna på om du bara vill ha träning för armarna. Trots att cykeln har en stor kapacitet med en maximal användarvikt på 160 kilo, så väger den bara 47 kilo vilket är lite jämfört med många andra modeller. Detta gör den lätt att förflytta om det skulle behövas.

Här kan du kolla på en recension av cyklen.


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Thor Fitness
Thor Fitness Airbike

En klassisk airbike till ett humant pris.

Thor Fitness
Thor Fitness Airbike

En klassisk airbike till ett humant pris.

Produktegenskaper

 • Vikt: 49 kg
 • Maximal användarvikt: 150 kg
 • Transporthjul
 • Förinstallerade program

Produktöversikt

Thor Fitness Airbike är det perfekta träningsredskapet, vare sig du vill använda det som uppvärmning eller i rent konditionsträning syfte. Konstruktionen är enkel och bygger på ett luftmotstånd, enkelt uttryckt - ju fortare du trampar desto tyngre motstånd får du. I displayen får du direkt information om distans, kcal, watt med mera. Du kan även koppla upp displayen till din pulsmätare med 5 kHz överföring.

Med transporthjulen är det enkelt att förflytta enheten om du skulle behöva och sadeln är justerbar både vertikalt och horisontellt. Cykeln väger 49 kg och mäter 60 x 128 x 130 centimeter.


Bra val
Bra val

Titan Life
Titan Life Warm Up Bike

Lätthanterlig och lättanvänd airbike.

Titan Life
Titan Life Warm Up Bike

Lätthanterlig och lättanvänd airbike.

Produktegenskaper

 • Vikt: 52 kg
 • Max användarvikt: 150 kg
 • Transporthjul

Produktöversikt

Denna airbike från Titan Life är lika lätt att hantera som att använda. Du kan använda för att värma upp, i rehab syfte eller som ren konditionsstärkare. Datorn visar information om det mesta som du kan tänkas vilja ha; watt, distans, kaloriförbrukning, hjärtfrekvens, tid och hastighet. I inställningarna är det även möjligt att skräddarsy egna intervallprogram, där kan du välja intensitet på intervallerna och hur länge de ska vara. När intervallet ljuder en signal så du vet när det är dags för återhämtning. Cykeln väger 52 kilo, en relativt låg vikt i sammanhanget, och med transporthjulen är det enkelt att flytta runt på enheten om du skulle behöva.


Oavsett om du är nybörjare eller har lång erfarenhet av träning kan du ha stor nytta av en så kallad airbike, även kallad attackbike. Med den förbättrar du konditionen samtidigt som du tonar din kropp och blir starkare. Vi har tagit fram de airbikes som är bäst i test så att du enkelt kan hitta ett träningsredskap av hög kvalitet. Vi hjälper dig även med råd på vägen inför ditt köp.

Fördelar med en airbike

 • Tränar hela kroppen till skillnad från en vanlig motionscykel
 • Passar perfekt för mångsidig hemmaträning
 • Får upp pulsen snabbt
 • Ökar din förbränning
 • Du slipper krångla med inställningar för motstånd
 • Ger snabb och effektiv träning
 • Skonsam mot muskler och leder

Vad är en airbike?

Man kan säga att en airbike är en form av motionscykel, men med några viktiga skillnader. Hos den här typen av träningsredskap består motståndet av luftmotstånd. Ju hårdare du trampar, desto högre blir motståndet. Du behöver alltså inte krångla med olika inställningar, det sköter träningsredskapet åt dig.

En träningscykel av den här modellen har också två handtag som liknar de som finns på en crosstrainer. När du cyklar kan du därför även träna armarna genom att röra dem fram och tillbaka. Det går naturligtvis också att välja att bara träna ben eller armar på din cykel. Detta träningsredskap är alltså mycket anpassningsbart och passar därför såväl nybörjaren som den erfarne motionären.

Som du säkert vet är cykling även en skonsam träningsform. Det gör att det här träningsredskapet är perfekt för dig som har smärta i dina leder och muskler eftersom du kan träna utan hårda stötar. Att du kan välja om du vill lägga mer fysiskt ansträngning på benen eller armarna gör också airbiken till ett tacksamt redskap för rehabträning. Vill du bara jobba med armarna kan du vila fötterna på stöden.

Vill du bara träna armar kan du vila fötterna på stöden.

Träna med en airbike

Det är många som både hatar och älskar airbiken; älskar den för att träningen blir effektiv på kort tid och hatar den av samma anledning eftersom den snabbt gör att du kommer upp i puls. Det är träning som är brutalt jobbig för flåset och pulsen men som i gengäld är mycket skonsam mot kroppen. Du driver en airbike framåt genom att använda både under- och överkroppen vilket i sin tur leder till att hjärtat och lungorna jobbar dubbelt så hårt. 

Se till att du sitter bra

Precis som på en vanlig motionscykel, är det viktigt att du sitter bra på en airbike för att så ut så mycket av tin träning som möjligt och för att undvika skador. När du sitter på sadeln ska knäna vara lätt böjda när du trampar nedåt. På samma sätt ska armbågarna ha en lätt böjning när du pressar dem framåt. När du sätter igång ska kroppen vara lätt framåtlutad, men se till att ha tyngdpunkten precis ovanför sadeln och pedalerna. Undvik att dra upp axlarna och att ha rygg samt nacke krökta, detta gör att du får en ergonomisk position på airbiken.

Ställ in airbiken innan du börjar så att den passar din längd. Ställ dig bredvid cykeln och placera sadeln i ungefärlig höjd med ditt höftben, det är en ganska grov uppskattning men kan vara bra att börja med. Om sadeln är för hög kommer dina höftben röra sig alldeles för mycket i sidled när du trampar vilket sliter onödigt mycket på kroppen. Är sadeln istället för lågt inställd kommer du inte kunna använda hela benets kraft när du trampar och mycket energi går till spillo, och vid tuff träning med en airbike vill du vara säker på att du får ut maximalt av din kropp!

Se till att du sitter på bästa sätt för att maximera din träning

Airbike - en självklarhet inom crossfit

Det är förstås ingen slump att airbiken har kommit att bli ett självklart redskap inom crossfit-träning. Den effektiva träningen på kort tid gör den väl lämpad för snabba pass i boxen. Det är viktigt att kroppen är ordentligt uppvärmd innan du börjar träna för att undvika skador, med fem till tio minuter på en airbike har du värmt upp musklerna och är snabbt redo för andra typer av träning.

Förbränn kalorier snabbt

Du kan som redan nämnt använda airbiken på flera olika sätt, men det vanligaste är emellertid att använda den för intensiva intervallpass. När du kör riktigt hårt kan du bränna uppemot 87 kalorier i minuten, det är alltså belöningen som du får av hårt slit på cykeln. För att göra träningen mer varierad kan du med fördel varva träning på airbike med andra konditionshöjande redskap, exempelvis roddmaskin eller löpband.

För att träningen inte ska bli så monoton kan du varva träning på airbike med exempelvis en roddmaskin.

Intervallträning

Om du skulle vilja köra konditionspass med bara en airbike går det såklart hur bra som helst, de flesta intervallpass på assaultbikes utgår från kaloriräkning. Här följer ett par olika förslag på intervallpass med en airbike:

1 x 25 kalorier

2 x 20 kalorier

3 x 15 kalorier

4 x 10 kalorier

5 x 5 kalorier

Totalt 215 kalorier

För tuffare träning kan du istället testa detta program:

1 x 50 kalorier

2 x 40 kalorier

3 x 30 kalorier

4 x 20 kalorier

5 x 10 kalorier

Totalt 350 kalorier

Se till att vila lite mellan varven så att du orkar! Känner du dig extra stark och manad kan du såklart köra igenom programmen två gånger, eller varför inte testa att köra det lättare programmet efter det hårdare passet? Du kan även köra intervallträning som kombinerar både kalorier och tid, den utmaningen är än mer tuff men kommer också ge dig snabbare resultat. Bestäm på förhand vilket program du vill köra och sätt sedan en tid under vilken träningen ska utföras. För det första programmet kan 30 minuter vara lämpligt, och 45 minuter för det andra programmet. Kör sedan igenom programmet som vanligt med små pauser emellan, se till att klocka pauserna så att du alltid vilar lika länge, börja sedan arbeta programmet bakifrån tills dess att tiden har runnit ut. Exempelvis:

1 x 25 kalorier

kort vila

2 x 20 kalorier

kort vila

3 x 15 kalorier

kort vila

4 x 10 kalorier

kort vila

5 x 5 kalorier

något längre vila

5 x 5 kalorier

kort vila

4 x 10 kalorier

Fortsätt med programmet tills dess att 30 minuter gått. Nästa gång du ska göra programmet har du lite tider att förhålla dig till så att det ska bli lättare att förbättra resultaten. 

Det finns många olika intervallprogram att välja mellan.

Välj rätt modell för dig

Detta träningsredskap är en relativt ny företeelse på marknaden, därför är utbudet begränsat. Det finns dock en del modeller att välja bland. Vi har valt ut de absolut  varianterna som är bäst i test på marknaden så att du ska kunna köpa ett träningsredskap av hög kvalitet online. Det kan dock vara bra att tänka på några saker innan du genomför ditt köp:

Prisklass

En motionscykel av den här modellen kan kosta allt från ungefär 5 000 kronor upp till 20 000 kronor. Även om det kan vara ganska frestande att slå till på en billig modell är det viktigt att du satsar på ett träningsredskap av hög kvalitet.

Kanske tänker du att träningsredskapet bara kommer att bli stående och att det därför är bäst att köpa ett billigt. Då är det bra att veta att andrahandsvärdet på den här typen av motionscyklar är ganska högt. Det betyder att du med lätthet kan sälja ditt redskap och få tillbaka en stor del av pengarna om du inte skulle gilla det.

Storlek

Vill du kunna ställa undan ditt träningsredskap när det inte används? Då är det bra att titta på storlek, speciellt bredd. En smalare cykel kan du lätt ställa in i ett undanskymt utrymme medan en bredare kan vara svårt att få plats med.

Läs recensioner

Är du fortfarande osäker på vilken typ av motionscykel du ska köpa? Då är ett bra tips att läsa recensioner för att få en uppfattning om vilken modell som är bäst. Ta även del av våra recensioner här på sidan. Vi har grundligt tittat på olika modeller för att kunna ta fram de absolut bästa.

Ett mångsidigt träningsredskap

Vill du gå ned i vikt, få bättre kondition eller bli starkare? Oavsett vilket ditt träningsmål är passar det bra att träna på den här typen av träningsredskap. För dig som vill bränna kalorier snabbt är träningen mycket effektiv eftersom du rör hela kroppen. Du får snabbt upp din förbränning samtidigt som träningen faktiskt är rolig.

Längtar du efter att få ett bättre flås? En liten stund om dagen på denna motionscykel kommer att förbättra din kondition drastiskt. Eftersom träningen blir så högintensiv och eftersom du arbetar med hela kroppen får lungor och hjärta jobba mycket, något som bidrar till bättre kondition.

För dig som vill ha en mer tonad kropp fungerar träningsredskapet också utmärkt eftersom du arbetar med motstånd så att musklerna får jobba. Även här räcker en liten stund om dagen, till exempel en kvart, för att du snabbt ska se och känna resultat.


Redaktionen
Gymutrustning.se
Innehåll i denna artikel